برگزاری کارگاه تیم‌سازی و کار تیمی استارت‌آپی

کارگاه تیم‌سازی و کار تیمی استارت‌آپی از سری کارگاه‌های مرکز توانمندسازی و تسهیلگری کسب‌وکارهای نوپای فاوا، شنبه مورخ 28 بهمن‌ماه 96 در محل مجتمع فناوری پارک علم و فناوری استان سیستان و بلوچستان با حضور آرش میلانی، موسس استارت‌آپ پینگونیو، برگزار شد.


در ابتدای این کارگاه آرش میلانی، به بیان چیستی و چگونگی تیم‌سازی موفق و مزیت‌های آن پرداخت. به گفته وی: تیم‌سازی در کسب‌وکار به این معناست که گروهی از کارمندان منفرد را به تیم‌سازی منسجم تبدیل کنیم، گروهی که به‌صورت متقابل با یکدیگر همکاری می‌کنند تا نیازهای مشتریان را با توجه به اهداف و خواسته‌های آن‌ها مرتفع کنند. همچنین وی به ارتباط و تعامل بین اعضا و اعتماد به یکدیگر اشاره کرد و یکی از معیارهای مهم آن را بیان نظرات و انتقادات عنوان نمود و یکی از اقدامات در راستای محقق شدن این معیار را به چالش دعوت کردن افراد معرفی کرد.

در ادامه میلانی به بیان تفاوت تیم‌های استارت‌آپی با تیم‌های سازمانی پرداخت. در این راستا وی بیان کرد: استارت‌آپ‌ها کار خود را با تیم‌های کوچکی آغاز می‌کنند و سلسله‌مراتب مشخصی ندارند، اعضای این تیم‌ها سعی می‌کنند از همه‌چیز تا حدی سر دربیاورند و در همه زمینه‌ها آگاهی کسب کنند زیرا آن‌ها در یک زمینه خاص متخصص نیستند و باید سعی کنند همه­جانبه در تمام بخش‌های استارت‌آپ همکاری داشته باشند. شیوه انجام کارها در یک استارت‌آپ معمولاً از دستورالعمل‌های از پیش تعیین‌شده پیروی می‌کنند و گاه حتی ممکن است راه‌حل‌هایی که به‌صورت بداهه به ذهن افراد می‌رسد، به‌عنوان دستورالعمل اجرایی شود؛ اما در یک سازمان هر کاری که بخواهد انجام شود باید برحسب دستورالعمل‌های از پیش تعیین‌شده و با هماهنگی اجزایی سلسله‌مراتب باشد. در سازمان هیچ‌کس حق اقدام فردی و سلیقه‌ای ندارد؛ افراد درهرصورت موظف هستند به قوانین سازمان پایبند باشند. در یک سازمان هرکسی یک تخصص معین دارد و کارها برحسب تخصص در بین افراد تقسیم شده است و هیچ ابهامی در کارهای تعیین‌شده طبق برنامه وجود نخواهد داشت. یکی از تفاوت‌های عمده استارت‌آپ‌ها این است که می‌توانند در مدت‌زمان کوتاه به رشد و توسعه کسب‌وکاری در طیف گسترده برسند. حال‌آنکه این در سازمان‌ها ممکن است سال­ها به طول انجامد.

وی افزود: درگیری و کشمکش‌های میان افراد یک تیم درعین‌حال که می‌تواند ضرر برساند، تجربه خوبی را برای تیم و اعضای آن به ارمغان می‌آورد اما حقیقت این است که غلبه بر درگیری‌ها و بدبیاری‌ها، اتفاق‌های بزرگی را رقم میزند. در این میان، افرادی که در کنار هم در مقابل درگیری‌ها ایستادگی می‌کنند، پیوندی را به وجود می‌آورند که می‌تواند یک کار تیمی بی‌نظیر را تشکیل دهد. حال‌آنکه یکی از وظایف یک رهبر خوب ایجاد محیطی صمیمانه و درعین‌حال با روحیه همکاری بالا است تا بتواند به پیشرفت تیم خود کمک کند.

موسس استارت­آپ پینگونیو در خصوص تیم‌سازی استارت‌آپی گفت: تیم‌سازی در هر کسب‌وکاری، یک اقدام بسیار مهم است. مخصوصاً در استارت‌آپ‌ها. به این دلیل که معمولاً استارت‌آپ‌ها، در روز اول همه توانایی‌ها و دانش کافی برای رشد سریع را ندارند؛ و گاهی لازم است که به‌طور هم‌زمان بتوانند در چند تخصص کار کنند. مثلاً ممکن است لازم باشد که یکی از افراد استارت‌آپ، به اصول و فنون مذاکره مسلط باشد. یا اینکه لازم است فرد دیگری تقسیم‌بندی کارها را بداند. یا دیگری به طور کامل به اصول بازاریابی و فروش مسلط باشد. تیم‌سازی صحیح و مشارکت دادن اعضای تیم در تصمیمات و کارهای مختلف، باعث تقسیم صحیح فعالیت‌ها و همچنین اصلاح تصمیمات می‌شود. زمان شروع تیم‌سازی دقیقاً بلافاصله بعد از دو نفر یا بیشتر شدن است؛ یعنی دقیقاً در زمانی که حتی با یک نفر دیگر فعالیت‌های لازم برای رسیدن به ایده‌شان شروع می‌کنند. بسیاری از تیم‌ها، خیلی گرم و صمیمی کار را با هم شروع می‌کنند؛ اما بعد از گذشت مدتی، وقتی‌که در حین انجام کار به مشکلاتی مانند بی‌پولی، زمان زیاد برای طراحی و اجرا، پیگیری‌های زیاد اعضا از همدیگر و... برمی‌خورند، تیم را رها می‌کنند؛ که بهترین راهکار برای جلوگیری از هم پاشیدن یک تیم کاری این است که هر از گاهی، هدف‌ها را مرور کنیم و راه‌های رسیدن به آن‌ها را بررسی کنیم تا از انحراف و خستگی اعضا جلوگیری کنیم. برای اینکه بررسی‌های درستی برای ادامه کار یک تیم داشته باشیم لازم است تا چند مهارت را به‌خوبی یاد بگیریم. یکی از این مهارت‌ها، شخصیت شناسی اعضای تیم کاری است. و از دیگر مهارت های مورد نیاز می توان به مدیریت بدون زور و اجبار اشاره کرد.

شایان ذکر است در خلال این کارگاه و در قالب سه بازی تیمی، آموزش های لازم جهت افزایش روحیه همکاری و یادگیری تکنیک های لازم جهت بهبود نتیجه کار تیمی صورت گرفت.